Forbrugerne kan gøre en markant forskel i forhold til klimabelastningen
Spis fisk – for fisk er en klimavenlig spise. Mere enkelt kan det ikke siges. Som forbruger, er det muligt at gøre en markant forskel i forhold til klimabelastningen, når det drejer sig om indkøb og madlavning. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad der kommer i indkøbskurven, hvis man vil bidrage til at mindske CO2-udledningen.
Den klimavenlige løsning er snublende nær og det kan virkelig undre, at danskerne ikke spiser flere fisk og skaldyr, end de gør. For Danmark er omgivet af vand på næsten alle sider, hvorfra de sunde og meget nærende fisk kommer fra. Et spisekammer lige ved hånden, der er leveringsdygtige og -parate i årstidens fisk.
Vælg altid fisk i sæsonen og glæd jer over nogle af verdens fineste spisefisk, fulde af de vigtigste næringsstoffer. Særligt rige på D-vitamin, jod og selen, men også de sunde fiskeolier, de såkaldte n-3 fedtsyrer / Omega-3.
Der vil dog altid være perioder, hvor fisken er bedst, som du kan se af listen her under:
- Forår: Rødspætter, kuller, pighvar, helleflynder, havkat, havtaske, søtunge, slethvar, hornfisk, sild, stenbider, multe
- Sommer: Rødspætter, kuller, pighver, havkat, havtaske, kulmule, knurhane, rødtunge, taskekrabber, krabbeklør, pighaj, sildehaj
- Efterår: Rødspætter, kuller, havtaske, søtunge, hornfisk, sild, kulmule, rødtunge, taskekrabber, krabbeklør, pighaj, mørksej, torsk, multe, skrubbe
- Vinter: Helleflynder, mørksej, torsk, lange, lyssej, stenbider, skrubbe
Så selvom mange sejl er sat til for at få os til at elske og spise fisk og skaldyr og skønt vi er blandt én de største fiskerinationer i verden, og trods den kendsgerning, at ingen danskere har mere end 52 kilometer til nærmeste bølgen den blå. Så er der alligevel en indgroet og vedholdende stærk modstand mod at spise fisk, som ellers er godt for både hjertet, badevægten og helbredet.
Slip dine indgroede vaner
For rent faktisk kan vi reducere klimabelastningen med helt op til 23 procent, hvis vi klimaoptimerer vores indkøb. Fisk er en særdeles klimaansvarlig spise! Blåmuslinger, sild, torskefisk og fladfisk er særligt klimavenlige.
Se »klimaaftryks-tabellen« her.
Se også filmen her om hvordan du klima-optimér din mad – Gå efter sæsonens fisk.